Sudet ja absurdi viha

Vuosi sitten kirjoittamani susiblogi lähti muutama päivä sitten uudelleen kiertoon. Huomasin asian sähköpostini täyttyessä kymmenistä raivoviesteistä, jotka oli tarkoitettu kommenteiksi. Viesteissä tytöteltiin, haukuttiin ja udeltiin henkilötietoja. Niissä myös maalattiin tolkuttomia näkemyksiä Suomen susikannan koosta, alleviivattiin uhkia ja syitä suunnattomiin pelkoihin. Synkin osuus oli kuitenkin tämä: joissakin viesteissä vaadittiin susia kokonaan hävitettäväksi. ”Susi ei kuulu Suomeen”, totesi eräs mies biologian perustiedot unohtaneena. Rivien välistä oli helppoa nähdä, että valtaosa kirjoittajista oli metsästäjiä. Olin saanut otannan suomalaisen sudenmetsästäjän psyykeen, eikä se otanta ollut lupaava.

Viha velloo edelleen. Huhujen mukaan susia jahdataan monin paikoin alati. Hajotettuaan laumoja tappamalla, metsästäjät vierittävät syyn tappamiselle niiden yksinäisten, laumansa menettäneiden susien niskaan, jotka ovat pakotettuja lähemmäs ihmisasutusta. Samat huhut kertovat, että susille jätetään haaskoja metsästyksen helpottamiseksi ja jopa niiden houkuttelemiseksi lähemmäs ihmistä, jotta metsästystä voitaisiin jälleen oikeuttaa. Samat tahot, jotka tappavat susia, myös tuottavat niistä keinotekoisesti kuvan vaarallisina petoina, jotka tuleekin tappaa. Tilanne on absurdi.

Absurdiutta lisää joidenkin halu ”poistaa” susi Suomesta. Ylen uutisten mukaan suomalaiset metsästäjät ovat maksaneet venäläisille kanssaveljilleen jopa rajan toisella puolella olevien susien tuhoamisesta. Sudella ei tunnu olevan oikeutta elää ja olla enää missään. Jälleen pelkoa käytetään motiivina, ja sen tarkoitushakuinen lietsonta toimii. Jopa toimittajat kuuntelevat mieluummin tarinoita pelosta kuin ottavat selvää siitä, mitä todella tapahtuu ja miksi.

 
9844f06a3072ee4ec6f9a0aaab370a9fMaailma on uhkia täynnä. On huomattavasti todennäköisempää jäädä auton alle tai tulla naapurin ampumaksi kuin tuntea koskaan suden hampaita lihassaan. Itse asiassa lähes mikä tahansa käytännössä mahdollinen kuolinsyy on todennäköisempi kuin susi. Esimerkit maailmalta kertovat, että vaikka susipopulaatio kasvaisi, ei pelolle edelleenkään olisi syytä (asukaslukuun suhteutettuna moni maa sietää suurempia susitiheyksiä kuin Suomi – ilman ihmisuhreja). Pelko ei olekaan rationaalista. Varovaisuus on viisasta, pelko ei. Pelko on liioiteltua, heikkohermoista. Sitä tuotetaan ja lisätään tahallaan, kunnes ihmiset omaksuvat sen kyseenalaistamatta ja todella alkavat pelätä niitä itse tuottamiaan kummajaiskuvia, joiden mukaan susi on Merkittävä Vaara.

Miksi sitten pelkoja tuotetaan? Syy on yksinkertainen. Susi on vihattu. Se kilpailee saaliseläimistä. Se on itsellinen otus, ei ihmisen tahtoon alistettu. Se jopa kehtaa tulla tänne rajan toiselta puolen kuin venäläinen 80 vuotta sitten. Sudesta on helppo rakentaa ”toinen”, suuri paha vihollinen, jota jahdata kiväärien kanssa. Aikana, jolloin aivan liian moni tuottaa identiteettiään vihan kautta, on näin syntyvä susiviha oiva tapa tukea omaa tunnetta vallasta ja minuudesta. Se on myös tragikoominen keino, sillä vihatessaan sutta metsästäjät vihaavat itse tuottamaansa ja vinoutunutta kuvaa, katteetonta karikatyyriä, illuusiota.

Todellisuuden susi on arka, älykäs, tunteikas olento, joka oli täällä ennen meitä, ja joka ansaitsee tappamisen sijaan kunnioitusta. Susi kuuluu Suomen luontoon – ehkä enemmän kuin yksikään meistä. Sudessa kiteytyy paljon, sillä sen kohtelu kertoo myös yleisemmin luontosuhteestamme ja kyvystämme ottaa huomioon omien egoististen halujemme lisäksi myös muut olennot sekä lopulta ympäristön. Aikana, jolloin ympäristöllä menee katastrofaalisen huonosti ja meneillään on kuudes lajien massasukupuutto, ei liene sattumaa, että myös suteen suhtaudutaan vihollisena, joka tulee itsekkäästi sivuuttaa ja ”poistaa”. Juuri tämä aika vaatii radikaalia asennemuutosta. Egoismi vihoineen on hylättävä, ja luonto lajeineen otettava vakavasti, arvostavasti huomioon. Susi on oiva tapa haastaa oma luontosuhde ja aloittaa alusta kysyen: Voisimmeko elää muiden lajien olemassaoloa tukien eikä tuhoten?

Hiljattain levisi huhu, että kylälläni oli havaittu susilauma. Joku oli nähnyt sudet pellon laidassa, toinen raportoi jäljistä metsässä. Somessa kerrottiin asiasta, mutta hyväntahtoisesti. ”Ei kannata turhaan pelätä”, joku totesi. Näin sen tulisi tapahtua kaikilla paikkakunnilla: rauhallisesti, pelkäämättä, kunnioittaen. Myöhään yöllä kävin lenkillä. Kaurislauma kohahti eteeni metsästä, takaa kuului ääniä. Kauriit jäivät hetkeksi paikoilleen kuin tietämättä, mitä tehdä, käyttäytyen epätavallisesti, kunnes äkisti pokkuroivat tien yli ja katosivat pimeään. Oli hyvin hiljaista. ”Susia?”, ajattelin ja jäin katsomaan suuntaan, mistä kauriit olivat tulleet, pellon ja metsän hämärää rajaa. Pelkissä lenkkivaatteissa, vailla ensimmäistäkään asetta ja kaukana taloista, en ole koskaan niin toivonut voivani nähdä susilauman. Kenties se oli siellä jossakin, ihmisen vaistonneena, paikoilleen jähmettyneenä harmaiden turkkien katveena; luultavammin se oli kavahtanut heti karkuun. Kenties sitä ei ollut lähelläkään, kenties haluni nähdä susia sai kuvittelemaan niiden läsnäolon.

Mikä tahansa noista vaihtoehdoista olikaan totta, toivotan susia vihaavat metsästäjät vastaaviin hetkiin – pelkäämättä ja tuhoamatta.

109graj0013d001

9 kommenttia artikkeliin ”Sudet ja absurdi viha

 1. Suden vainoaminen on näille vihaajille yksi keino vastustaa ikävihollisiaan eli ”vihreitä” ja ”luonnonsuojelijoita”. Susien tappaminen saa heidät kuvittelemaan että he vielä hallitsevat omaa elämäänsä ja ympäristöään, eikä maailma olekaan muuttunut.

  Jotain tällaista siinä on myös taustalla, niin otaksun.

  Liked by 1 henkilö

 2. Kiitos taas hienosta ja toivottavasti monelle ajatuksia herättävästä kirjoituksesta. Erityisesti ilahduin siitä, että otit esiin tuon ajatuksen miksi sutta vihataan. Onko siinä oman itsensä projisoima hahmo, joka näyttää liikaa itseltä? Siis, se kuviteltu hahmo, ei se oikea susi.
  Virkamiehet puhuvat komporomisseista. En ole tähän päivään kuullut yhtäkään komporomissiehdotusta ongelman ratkaisemiseksi metsästäjä puolelta, johon ei liittyisi susien tappamista. Ja mielummin niin, että he itse saisivat sen suorittaa ja kaikkein mielummin niin, että heidän opettamat sudentappajakoirat saisivat harjoitusta.

  Tykkää

 3. Kirjoitit juuri miten on suurempi mahdollisuus joutua ammutuksi kotinurkillaan kuin tulla uhatuksi suden taholta. Kävi juuri toteen ikävällä tavalla Imatralla. Meillä on liikaa aseiden avulla tyydytystä etsiviä miehiä, jotka luonteeltaan ovat saman kaltaisia, joita kuvasit mainiossa kunnianosoitusmuistelossa, joka koski Englannista pelastamaasi greytä tai lurcheria. Odotan mielenkiinnolla uusia julkaisujasi. Kiitos niistä!

  Tykkää

 4. ”Ainakin osa vastaajista on ryhtynyt susien metsästykseen, koska he ovat pitäneet viranomaisten viime vuosina Suomessa harjoittamaa susipolitiikkaa virheellisenä. Perhon riistanhoitoyhdistyksen alueella ei ole kuitenkaan viime vuosina haettu poikkeuslupia suden pyyntiin. Asiassa ei ole ilmennyt, että pyynnin kohteena ollut susilauma olisi aiheuttanut merkittävää vahinkoa luonnonvaraiselle eläimistölle kuten alueen peura- ja hirvikannalle tai aiheuttanut omaisuudelle tai yleiselle turvallisuudelle erityistä vahinkoa tai vaaraa. Näin ollen rangaistuksen mittaamisessa ei tule sovellettavaksi rikoslain 6 luvun 6 §:n tai 8 §: n tarkoittamia lieventämisperusteita.” http://www.finlex.fi/fi/oikeus/ho/2015/vaaho2015150019

  Tykkää

 5. Syntymäkuntani on Rautavaaralla ja nykyisin myös vapaa-ajan asuntoni. Siellä kuvattu Ohtosen dokumentti teki perin surulliseksi. ja hirvittää niillä kylillä vellova petoviha. Kuten dokumentissa mainittiin, niin siellä ei juuri ääneen ilmoittaen uskalla suden puolelle edes järkiperustein ruveta. Näen joissakin kiihkeimmissä petovihaajissa täydellisen sivistyksenpuutteen, lukutaidottomuutta tai ainakin kyvyttömyyttä sisäistää tai ymmärtää lukemaansa sekä hahmottamiskyvyttömyyden maapalloa kokonaisuutena mietittäessä.

  Petojen puolestapuhujia tarvitaan yhä enemmän sillä ääriajattelu on pesiytynyt metsiinkin.

  Tykkää

 6. Ei susi ole paha eläin. Jos joku on paha, niin ihminen. Älytöntä, että niinkin moni on sitä mieltä, että sudet pitäisi hävittää. Jos ihminen kohtaa suden metsässä, on paljon todennäköisempää, että susi lähtee ihmistä pakoon, kuin se että se hyökkäisi. Ihminen luulee olevansa muita eläimiä tärkeämpiä vain sillä perusteella, että osaamme puhua ja olemme ”älykkäämpiä” Mutta jos totta puhutaan, niin ihmiset ovat harvinaisen tyhmiä verrattuna eläimiin. Ihminenhän täällä maailmaa tuhoaa.

  Tykkää

 7. Kiitos upean asiallisista kirjoituksistasi suden puolesta…miksi me ihmiset kuvittelemme olevamme Luomakunnan kruunuja? Kaikki olemme Äiti- Gaian lapsia ja olemme ns.ihmisen viisaudessa tuhonneet paljon luonnon herkästä tasapainosta…tätä tasapainoa eivät ns. eläimiksi luokitellut olennot ihmisten viisaudessaan tee…epätasapaino syntyi ihmisten tietämättömyydestä luonnon tasapainosta ja ylemmyydentunteesta…toivon näin nuoren Lady Suomen 99 v Itsenäisyyspäivänä meidän kaikkien suomalaisten ymmärtävän mitä oikeasti ON Itsenäinen Olento sata sydämestä kunnioittaen kaikkea elollista tasavertaisena ja etenkin kotimme Äiti – Gaian todella herkkää tasapainoa ja kuten aikojen alussa on ollutkin…näyttäkäämme itsellemme ja maailmalle sinivalkoinen Rauhan Suomi kaikilla tasoilla sosiaalisesti ekologisesti taloudellisesti henkisesti viisaasti sata sydämestä Ihmisinä, sisaruksina…kaikilla olennoilla ON oma juuri sille ominainen paikkansa HARMONIAN TASAPAINON SÄILYMISEKSI muuten ne, me olisimme jääneet syntymättä…Kiitos Rakastan Elämää…sinua ja susiakin…paljon on opittavaa ja voimme oppia toisiltamme joten Yhdessä Rauhan puolesta Rauha maalinamme saavutamme Rauhan kaikilla tasoilla…sillä kaikki Olemme Rakkaudella syntyneitä olentoja Rakkaudesta Rakkaudessa Rakkauden kanssa Rakkauteen 💞🌹✨😍

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s