Eläinten tappokisat vs. elämän kunnioitus

 

Talviunilta herätetyt mäyrät

Nokialla ja Häijäässä järjestettiin viime viikonloppuna eläinten tappamisen joukkuekilpailu. Kyllä. Kuulit oikein.

Kyseessä oli paikallisen metsästäjän innovoima tapahtuma, jossa tapettujen eläinten määrällä kilpailtiin. Pisteitä sai mäyrästä, ketusta, minkistä, supikoirasta, variksesta, naakasta, harmaalokista, harakasta ja näädästä. Metsään lähti kolmesataa intomielistä eläinten tappajaa koirineen. He liikkuivat varsin mittavalla alueella ja koettivat halki viikonlopun tappaa mahdollisimman monta eläinyksilöä. Lähi-Tapiola toimi tämän tappotilaisuuden sponsorina.

Hunting

On hyvin oletettavaa, että monet eläimet pakenivat metsästäjiä tunti- tai jopa päiväkausia, joutuen lopulta joka puolelta saarretuksi. Nämä ovat tietoisia ja älykkäitä olentoja. Pelko ja ahdistus ovat tunteita, jotka evoluutio on kehittänyt niihin aivan kuten ihmiseenkin. Esimerkiksi varislintujen on myös osoitettu kaipaavan ja surevan menetettyjä lajikumppaneitaan, ja sama hyvin todennäköisesti pätee kaikkiin sosiaalisiin eläimiin.

Loppusaldo? Metsään aseineen ja luokkoineen lähteneet metsästäjät tappoivat lähes kuusisataa eläintä. Joukkoon mahtui muun muassa kymmeniä kettuja ja 93 talviunilta herätettyä mäyrää, jotka todennäköisesti revittiin ja hätistettiin koirien avulla pesätunneleistaan ulos ammuttavaksi.

Tämän jälkeen kyseiset metsästäjät keräsivät tappamansa eläimet suuriin kasoihin ja asettuivat ryhmäkuvaan, joissa makaa kymmenittäin kuolleita koiraeläimiä hymyilevät miehet takanaan. Näkymä vaikutti perverssiltä: tätä on sadismi eläimiä kohtaan; tätä on täydellinen kyvyttömyys kunnioittaa tietoista elämää ja muita lajeja. Yksi kuva voi kertoa enemmän kuin 100 000 sanaa.

Tätäkö todella on suomalaisen metsästäjän mielenmaisema?

Irvokkuus ei loppunut tähän. Somekeskustelua seuratessa oli hämmentävää havaita, millainen valikoima eläimistä erittäin alentavasti puhuvia kommentoijia saapui puolustamaan tapahtumaa. Huoli eläimistä sai osakseen alakoulumaisia huutonauruhymiöitä ja tunnelma oli kuin ilkeämielisessä, henkisesti taantuneessa sirkuksessa. Tätäkö todella on suomalaisen metsästäjän mielenmaisema?

 

Rinnakkaiselämä?

Kyseiset metsästäjät hokivat, että pienpedot aiheuttavat haittaa lintukannoille, joten ne on ”poistettava”. Niin. Tuota. Kun on tämä luonnon kiertokulku, missä lajit syövät toisiaan. On saaliseläimiä, petoeläimiä, ja niin edelleen. Niitä petoeläimiä ei tarvitse ”poistaa”. Ne ovat osa luontoa.

Tutkimuksessa onkin osoitettu, että supikoirien väitetty riski ”riistalinnuille” on oletettua paljon pienempi; lähinnä supikoira saattaa vähentää sammakoiden määrää.

Tähän väliin metsästäjät huusivat, että supikoira ja minkki ovat ”vieraslajeja”. Herää kysymys, miksi he sitten tappoivat ison liudan kotikutoisia lajeja? Ennen kaikkea, eikö supikoiran kanssa voisi yksinkertaisesti oppia elämään rinnakkain? Kyseessä on metsästystaidoiltaan onneton olento, joka lähinnä syö kasvikunnan tuotteita, sammakoita ja jyrsijöitä. Tutkimuksessa onkin osoitettu, että supikoirien väitetty riski ”riistalinnuille” on oletettua paljon pienempi; lähinnä supikoira saattaa vähentää sammakoiden määrää. Tämä ei ole suomalaisen luonnon uhka numero yksi, vaan päinvastoin rauhallinen koiraeläin, joka mennä lyllertää metsissä ollen pariuskollinen ja erinomainen vanhempi poikasilleen. Supikoira on koiran tavoin älykäs, tunteita omaava olento, ei vihollinen. Miksi ei siis suhtautua siihen myötätunnolla? Miksi ei hyväksyä, että myös muut lajit saattavat hiukan verottaa ”riistakantaa”? Miksi ei elää rinta rinnan myös pienpetojen kanssa?

c9a3b3a976aeb9019a48c23052e6ee72

Tiivistäen: miksi ei kunnioittaa muiden eläinten näkökulmaa, elämää ja arvoa? Yksikään tietoinen eläin ei ole kasvotonta biologiaa, vaan ”joku”. Yksikään eläin ei ole vihollinen, vaan olento, joka koettaa meidän kaikkien tavoin elää omaa elämäänsä. Näitä olentoja ei tarvitse räiskiä hengiltä, vaan niihin voi suhtautua myötätunnolla.

 

Itsekkyyden hauta

Joillekin metsästys on vallan hakemista: sitä, että pistetään alas täysin puolustuskyvyttömiä eläimiä oman ”mahtavuuden” nimissä. Nämä tyypit työntävät ihon alla myllertävää pahaa oloaan muiden eläinten tappamiseen. Joillekin metsästys taas on dopamiinipiikkien hakemista, palkitsevathan aivot onnistumisista hyvänolon tuntemuksilla.  Molemmissa tapauksissa unohtuu jotain. Muita alistamalla ei osoita mahtavuutta, vaan selkärangattomuutta ja pienuutta, ja täysin turha väkivalta puolustuskyvyttömiä kohtaan on aina vain ja ainoastaan raukkamaisuutta. Dopamiinia ja hyvää oloa puolestaan saa ihan vain luonnossa liikkumisesta, tai jalkapallosta, tai salilla käynnistä – lista on loputon, eikä ketään tarvitse tappaa.

Tähän kaikki kiteytyy: itsekkyyteen.

Lopulta perimmäinen syy pienpetojen ja muiden petoeläinten, kuten susien, jatkuvalle mustamaalaamiselle on hyvin yksinkertainen. Monet metsästäjät vaikuttavat suhtautuvan vihamielisesti kaikkiin lajeihin, jotka syövät niitä riistaeläimiä, jotka he itse haluavat kiväärinsä eteen. Tähän kaikki kiteytyy: itsekkyyteen.

Juuri ihmiskeskeinen itsekkyys on ajanut muun luonnon ja eläinkunnan kriisiin. Se tuhoaa myös meitä itseämme. Onneksi siitä voi luopua. Metsästyksen voi lopettaa, eläinten voi antaa elää. Ihminen itse voi elää vihan, itsekkyyden ja vallan sijaan armollisuudessa, myötätunnossa, vahvuudessa, viisaudessa – ja rakkaudessa.

 

Valinta

Viikonloppuun sisältyi myös eläinten kannalta positiivinen asia. Näyttelijä Joaquin Phoenix piti tyylikkään, eläinoikeuksia käsittelevän puheen Oscar-gaalassa. Puheen olisi voinut suunnata suoraan Häijään metsästäjille. Viitaten muiden eläinten kohteluun, Phoenix totesi: ”Me olemme irtaantuneet luonnosta. Monet meistä ovat syyllisiä itsekeskeiseen maailmankuvaan, ja me uskomme olevamme todellisuuden keskipiste”. Phonexilla oli vaihtoehto: rakkaus.

Joka päivä ihminen tekee valinnan hyvän ja huonon, elämän ja kuoleman välillä.

Meillä ihmiseläimillä on harvinainen kyky miettiä moraalisia kysymyksiä ja tehdä valintoja, jotka palvelevat joko elämää tai kuolemaa. Elämän valitseminen tarkoittaa sitä, että tuottaa muille lajeille ja yksilöille mahdollisimman vähän haittaa ja elää rinnakkain muun luonnon ja eläinkunnan kanssa, niitä kunnioittaen ja arvostaen. Joka päivä ihminen tekee valinnan hyvän ja huonon, elämän ja kuoleman välillä. Tee valintasi tarkasti, sillä sinä olet niiden summa.

 

Kettu

Lähde: Kaarina Kauhala, Rafal Kowalczyk, Invasion of the raccoon dog Nyctereutes procyonoides in Europe: History of colonization, features behind its success, and threats to native fauna, Current Zoology, Volume 57, Issue 5, 1 October 2011, Pages 584–598, https://doi.org/10.1093/czoolo/57.5.584)

 

EDIT: Kommentointi on suljettu kirjoittajaan kohdistuneiden uhkausten takia. Malttia, ihmiset.

 

51 kommenttia artikkeliin ”Eläinten tappokisat vs. elämän kunnioitus

 1. Kiitos tästä kirjoituksesta ❤️ Eilen illalla ”keskustelin” heidän fb-sivullaan muutaman noihin hurmejuhliin osallistuneen henkilön kanssa. Se oli hyvin raskasta ja äärettömän surullista huomata miten vähän eläimen tuska ja pelko merkitsevät.

  Tykkää

 2. On ollut todella inhottava ja karmaiseva tapahtuma oikein sydäntä särkee, metsästäjät metsästäkööt toisiaan!

  Tykkää

 3. Sanoitat täydellisen hyvin tämän mielettömän ja järjettömän tappokisan, jolle ei ole mitään järjellisiä perusteita. Tämähän on silkkaa pahuutta.

  Lukiessani tästä Ylen verkkosivuilta 8.2 lauantaina en ollut uskoa lukemaani. Kuvauksesi siitä, miten tapauksen tiimoilta on ”keskusteltu” on äärimmäisen häiritsevää ja tyrmistyttävää.

  En löydä sanoja tunteilleni: emotionaaliselle, psyykkiselle ja älylliselle järkytykselle. Eihän tällainen saisi olla mahdollista. Miten voi olla mahdollista, että näin avoimen irvokkaasti tällaista markkinoidaan ja vieläpä luonnonsuojelun ja lintujen suojelun nimissä tehtynä.

  Eduskunnan salliessa ”vieraslajien” metsästyksen, on ollut vain odotettavissa, mihin kaikkeen se johtaa. Mutta pahimmissa painajaisissani en olisi uskonut, että on laillista järjestää avoimia eläinten tappokisoja. Ja että jos olisi, niin näin iso joukko on valmiita sellaiseen. Tämä viimeistään kiteyttää jotain olennaista metsästyksen paljonpuhutusta moraalista ja reippaasta erähenkisestä harrastuksesta luonnossa, minä sitä markkinoidaan ja mihin moni on luottanut.

  Miten ihmeessä pieni metsästystä harrastava ryhmä voi saada mahdollisuudet ja oikeudet tällaiseen. Jos tämä on laillista, niin laki pitää muuttaa. Ei voi olla niin, että pieni joukko saada laillisen luvan terrorisoida eläimiä tällä tavoin eläinten omassa kodissa.

  Toivon sydämestäni, että kaikki luonto- ja eläinjärjestöt, sekä kaikki mahdolliset asiaan vaikuttamaan pystyvät tahot ottavat nopeasti koppia tästä.

  Tykkää

 4. Aivan uskomatonta luettavaa. Ei tunnu ihmisen julmuudella ja tyhmyydellä olevan rajaa. Sairasta toimintaa. Eikö tälläiseen toimintaan voi puuttua ja estää tälläiset tapahtumat.
  Jokaista tapettua eläintä muistaen ja muistoa kunnioittaen.

  Tykkää

 5. Kiitos kirjoituksesta! On kyllä järkyttävää… Minua kiinnostaisi vielä lisää tuo Lähitapiolan osuus tässä. T. Kati

  Tykkää

  1. Todellakin Lähitapiola pitäisi asettaa boikottiin. Kiinnostaisi kovasti! Minulla ei ole siellä vakuutuksia.

   Tykkää

 6. Mitä metsästäjiä? Nämä kaikki olivat seksuaalisesti vammautuneita huvitappajia, mukana myös naisia jännitettä ja mielihyvää hakemassa. Sairaita kaikki yhtä lailla. Suuri joukko metsästäjiä on tuominnut Häijään tapahtumat. Minä kuulutan nyt teidät kaikki Joukolla vastustamaan Jari Leppää maatalous- ja ympäristöministerinä. Vanha mies josta selvästikin aika on ylitse ajanut, eikä hän ymmärrä tekojensa vaarallisuutta. Hänen allekirjoittamansa laki haittalajeista on kaadettava.

  Tykkää

  1. Näkyy täällä olevan muitakin kuin metsästäjiä, jotka saavat rauhassa puhua muita alentavaan sävyyn. Niin tai näin asiaton keskustelu tuskin edistää kenenkään asiaa.

   Tykkää

   1. Olen jättänyt julkaisematta myös niitä viestejä, joissa metsästäjistä puhutaan kohtuuttoman kiukkuisesti.

    Tykkää

 7. Niin surullista ja itkettävää juttua, etten voi ymmärtää. Kaikki inhimillisyys hävinnyt näiltä röyhkeiltä ihmisiltä. Olen tyrmistynyt.

  Tykkää

 8. Mitä helvettiä! Sairaat huvit! Eikö tälläisiä voida kieltää! Jos vakuutukseni olisi kyseisessä, tämmöistä sairasta toimintaa tukevassa yhtiössä, olisin marssinut irtisanomaan kaikki aikamoisella älämölöllä! Herätkää nyt oikeesti!

  Tykkää

  1. Päästin tämän asiattomuuden läpi malliesimerkkinä siitä, millaisia kommentteja metsästäjät blogiini lähettävät. Vastaavia on tullut illan ja yön aikana useita kymmeniä ja teksteissä meno on melkoista. Ei liene ihme, että moni epäilee metsästäjien mielenmaisemaa.

   Mukaan on mahtunut myös kaksi rauhallisempaa metsästystä puoltavaa kommenttia, mutta valitettavasti niissäkin toistettiin väärää tietoa supikoirista. Linjanani on aina ollut, etten omassa blogissani anna julkaisufoorumia eläinvastaisille epätotuuksille.

   Heille, jotka ovat varmoja kaupunkilaistaustastani: olen kasvanut maalla ja asunut aikuiselämästäni viimeiset 10 vuotta maaseudulla; lähes 30 vuotta maalaiselämää siis.

   Kiitos mielenkiinnosta.

   Tykkää

   1. Et siis julkaissut kommenttiani, koska lähteinäni käyttämät tutkimukset ovat ristiriidassa oman mielipiteesi kanssa?
    Mielestäni tällainen toimintatapa ei edistä läpinäkyvää ja avointa keskustelua. Haluaisin nähdä lähteet, joita käytit supikoiran ekologiasta kertomiseen.

    Tykkää

   2. Kuten sanottua, en julkaise totuutta vääristäviä näkemyksiä.

    Eräs katsausartikkeli: ”Predator removal studies in Finland suggested that the raccoon dog’s impact on game birds is smaller than expected. However, raccoon dogs may have caused local extinction of frog populations, especially on islands.” Tuolla myös muistutetaan siitä, että ketut ovat supikoirien kilpailijoita, joten oli tämän tilaisuuden järjestäjältä erikoista tappaa myös ketut; ekologiaa kerrakseen. (Kaarina Kauhala, Rafal Kowalczyk, Invasion of the raccoon dog Nyctereutes procyonoides in Europe: History of colonization, features behind its success, and threats to native fauna, Current Zoology, Volume 57, Issue 5, 1 October 2011, Pages 584–598, https://doi.org/10.1093/czoolo/57.5.584)

    Aiemmin olen kirjoittanut supikoirista täällä, missä myös lisäviitteitä: https://wordpress.com/post/hermithounds.com/1234

    Tykkää

   3. Tuskin suostut julkaisemaan täyäkään kommenttia, mutta yritän silti.

    Julkaisemalla tuollaisen asiattoman kommentin haluat juuri luoda tietynlaista mielikuvaa metsästäjien mielenmaisemasta ja tätä korostaa se että jätät asialliset kommentit julkaisematta. Tämä taas estää järjellisen keskustelun ja kommunikointi muuttaa asiattomaksi ”huuteluksi” joka ei johda mihinkään.

    Seuraava kysymys onkin miksi asiallinen keskustelu halutaan vaimentaa, kenties pelko siitä että silmiin osuisi tutkimustuloksia, argumentteja yms. jotka eivät istu omaan ajattelutapaasi.

    Jos haluaa oikeasti ajaa eläinten oikeuksia, ainut tapa on luoda järjellistä keslustelua ja joskus pyrkiä jopa ymmärtämään henkilöä jonka ajatusmaailma ei vastaakkaan omaasi.

    Mitä näihin tutkimustuloksiin tulee, niin niitähän nyt löytyy laidasta laitaan, monen eri tahon tutkimana ja teettämänä. Ihmisellä tahtoo olla taipumus luottaa eniten juuri siihen tutkimukseen joka on lähimpänä sitä omaa ajatusmaailmaa.
    Tässä en nyt ota kantaa tätä julkaisua koskeviin tutkimuksiin, vaan ihan yleisesti.

    Tykkää

   4. Jos katsot kommentteja, huomaat, että olen vastannut asiallisiin viesteihin. Nyt vain on jälleen käynyt niin, että viestikansioni on täyttynyt kymmenistä haukkumaviesteistä, joiden mukana on ollut myös henkilöön meneviä uhkailuja. Jos näiden viestien lähettäjät kokevat, että ”asiallinen keskustelu vaimennetaan”, en voi kuin huokaista. Asiasisällöstä: lisäsin blogiin viitteen, olen vastannut ainakin kahdelle asiallisesti kommentoineelle, ja jahka muilta töitä ehdin, vastaan vielä yhteen asialliseen viestiin, joko on jonossa (se vaatii hiukan enemmän paneutumista). Mieluusti sitä ennen näkisin, että haukkuma- ja raivoviestit olisivat loppuneet, koska ne nyt eivät kovin suotuisaa / rationaalista / inhimillistä kuvaa metsästäjistä anna.

    Olen kirjoitellut näitä blogeja eläinaiheista jo vuosia, ja joka kerran metsästyksestä kirjoittaessani tapahtuu sama. Mikään muu aihe ei kirvoita vastaavaa aggressiota, haukkumisia ja uhkailuja – ei eläintuotanto, turkistarhaus, eläintarhat, tms. Vain metsästys. Mistä kiikastaa?

    Tykkää

 9. Moikka! Voiko tuolle Lähi-Tapiolan mukanaololle saada jostain lähteen / muuta varmennetta? Jos voi, niin sitten näytetään ko. lafkalle ns. närhen munat. Sitä vartenhan netti ja some on keksitty.

  Tykkää

  1. Ensinnäkin, supikoirien vaaraa kanalintujen pesille on liioiteltu (ks. blogin lopussa mainittu artikkeli). Toisekseen, ehdottomasti suurin vaara kanalinnuille on ihminen (metsästäjä), joten aloittaisin siitä, että kanalinnut jätettäisiin ihmisen toimesta rauhaan.

   Tykkää

  2. Vastau hanna terholle:
   Että metsästäjät herkeävät metsästämästä vähiin käyviä kanalintuja ja sama koskee vesilintuja myös. Ei ole pakko metsästää tai pitää tappokilpailuja ja ampua kaikki mikä lentää tai kävelee kahdella tai nejällä jalalla. Olisiko se elämän kunnioitus paikallaan ???

   Tykkää

 10. Kiitos nopeasta vastauksesta. Alla hieman pohdintaa supikoiran ruokavalioon liittyen.

  Artikkelissa siis mainittiin ettei supikoira vaikuta riistalintukantoihin niin paljon kuin aiemmin on uskottu. Se ei poista kuitenkaan supikoiran vaikutusta pesärosvona erityisesti silloin, kun muuta ravintoa ei ole saatavilla.
  Suosittelen tutustumaan artikkeliin: Diet of the raccoon dog Nyctereutes procyonoides – a canid with an opportunistic foraging strategy, SUTOR, KAUHALA & ANSORGE, 2010.
  Artikkelissa he vertaavat supikoiran ruokavaliota eri valtioissa. Abstractissa mainitut ruuanlähteet ovat supikoiran ravinnonlähteitä Saksan maaseudulla.
  Itse artikkelissa on myös esitetty suomalaisten supikoirien ruokavalio esiintymisfrekvenssinä (kuinka usean yksilön vatsasta kyseistä ravinnon lähdettä on löytynyt):
  kevät&kesä: metsä-ekosysteemi:
  Piennisäkkäät 55%
  Linnut ja munat 33%
  Sammakkoeläimet alle 20%
  Kala alle 20%
  Hyönteiset 55%
  Kasvit 45%
  Raadot 33%
  Kevät&kesä: saaristo:
  Piennisäkkäät 45%
  Linnut ja munat 70%
  Sammakkoeläimet alle 5%
  Kala alle 5%
  Hyönteiset 85%
  Kasvit 30%
  Raadot alle 10%
  Syksy&talvi: metsä-ekosysteemi:
  Piennisäkkäät 65%
  Linnut ja munat 30%
  Sammakkoeläimet 10%
  Kala 20%
  Hyönteiset 70%
  Kasvit 90%
  Raadot 45%
  Syksy&talvi: saaristo:
  Tietoa ei saatavilla.
  ”Raccoon dogs were omnivore in all areas and seasons. Small mammals, amphibians, birds, insects and plants were identified as main food items. The composition of the diet shifted according to season and landscape structure and both factors possibly have an influence on the availability of different food items. This ability for dietary shift is an essential precondition for the success of invasive predators.” Supikoira siis hyödyntää sitä ravintoa, mikä milloinkin on saatavilla ja tämä on ongelmallista erityisesti saariston lintujen pesimäalueilla.

  Lisäksi mainitsemassasi artikkelissa on kohta, jonka unohdin mainita eli supikoiran toimiminen taudin kantajana ja levittäjänä niille alueille, joille se levittäytyy.
  ”The raccoon dog is an important vector of diseases and parasites, such as rabies, Echinococcus multilocularis and Trichinella spp. and this is no doubt the most severe consequence arising from the spread of this alien species in Europe.”
  -Kauhala et al. 2011

  Mielestäni aiheesta on hyvä herättää keskustelua, mutta hieman hillitympään sävyyn. Myös metsästäjillä on syy toimia, kuten he toimivat. Ei kukaan ole pienpetotalkoissa sadismin tai perversion vuoksi, vaan siksi, että kokee auttavansa tärkeässä asiassa.

  Tykkää

  1. 1) En ole väittänyt, etteivät supikoirat lainkaan verota lintukantaa. Olen koettanut korjata sitä väärinkäsitystä, että supikoirat ovat hurja peto, jonka vaikutukset lintuihin ovat merkittävät. Tähänkin blogiin on tullut tarjolle kommentteja, joissa ilmaistaan supikoiran ”tappavan kaiken, mitä eteen tulee”, jne. Supikoirasta on maalailtu vääristynyt kuva hurjana petona, mitä se yksinkertaisesti ei ole: pääosa ravinnosta tulee tosiaankin kasvikunnasta, etanoista, sammakoista, myyristä, jne. Tämän esille kirjoittaminen ei tarkoita, että en ajattelisi supikoiran vaikuttavan lintukantoihin lainkaan. On väärä dikotomia olettaa, että asia on valkoinen tai musta.

   Mitä supikoiran vaikutuksiin tulee, empiiristen tutkimusten selailu osoittaa, että tilanne vaihtelee alueittain. Tutkimuksia, joissa tulee esille supikoiran verrattain pieni vaikutus lintukantoihin, löytyy esim. täältä:

   https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1034/j.1600-0587.2001.240205.x

   https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-0587.1998.tb00436.x

   https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/13921657.2006.10512709

   https://zoogdierwinkel.nl/sites/default/files/imce/nieuwesite/Winkel/pdf%20download/Lutra_55-2_Website.pdf#page=31

   Olen pitänyt todella kurjana sitä, että juuri kukaan metsästyksen kannattaja ei tunnu haluavan puuttua niihin räikeän vääriin käsityksiin, joita supikoirasta viljellään, ja joissa se rinnastetaan rajuun saalistajaan, kuten minkkiin.

   2) Oma kysymyksensä on, missä määrin ihmisen olisi syytä sopeutua pienpetojen olemassaoloon (mukaan lukien muualta tulleet lajit). Blogini kritisoi sitä, että eläimiä lähestytään kilpailijoina tai ”haittana” omalle riistamäärälle. Tuo ajatus on monille itsestäänselvyys, jota on vaikea kyseenalaistaa. Toisille taas itsestäänselvyys on se, että tappaminen on aina viimeinen vaihtoehto, ja että metsästyksen itsekkyyteen liittyvät motiivit eivät kanna pitkälle. Ihmisten luonto- ja eläinsuhdetta tulisi muuttaa rajusti, kuten nykypäivän kriisit osoittavat, ja yksi polku siihen muutokseen on sen kyseenalaistaminen, missä määrin ihmisen on ”oikeus” oman etunsa nimissä tappaa muita lajeja.

   Kiitos mielenkiinnosta.

   Tykkää

 11. Niinhän se luonnossakin menee että peto tappaa kilpailijansa. Elämä on kuolemista ja sitä tekijää ei kukaan onnistu muuttamaan. Meitä ihmisiä on niin paljon/tarvitsemme enemmän ja enemmän ruokasaalista itsellemme että meidän täytyy vähentää kilpailijoitamme. Tappamisen/kuolemisen ymmärtämisen puute kertoo vain ihmisen luonnosta vieraantumisesta.

  Tykkää

  1. Mielestäni tuolla tavalla tappaminen, siis kilpailun muodossa, on todella epäeettistä. Voihan sen tehdä toisellakin tavalla.

   Kai jokainen ymmärtää, että jotakin kantaa pitää vähentää, mutta se tapa, millä se tehdään, pitää olla asiallinen.

   Tykkää

 12. Kiitos kirjoituksestasi joka on niin surullista luetavaa ja herätti pelkästään vihaa ja inhoa metsästäjiä kohtaan. Koko ”harrastus” on pelkästään tappamista siten, että eläimiä ja luontoa ei arvosteta tippakaan. Metsästäjät lahtaavat petoleämiä sillä verukkella, että nämä syövät mm metsäkanalintuja, samalla unohtaen että itse näitä lajeja myös lahtaavat! Onko muka ihminen ainoa laji joka saa syödä? Puhumattakaan mitään tehometsätaloudesta, joka tuhoaa kevääisin tehdyillä hakkuilla valtavasti luontaisia elinalueita ja samalla metsäkanalintuhjen pesiä. Metsästjäjien tekopyhyys ja jeesustelu ”riistanhoitajina” on kuvottavaa, kyse kun on pelkästään veriurheilusta josta nämä ”harrastajat” saavat perversejä kiksejä. Ihminen on se haitallinen vieraslaji planettalamme, joka tuhoaa alkuperäiset lajit eikä suinkaan supikoira..

  Tykkää

 13. On valitettavaa että jotkut suivaantuivat uhkailuun. Toisaalta myös metsästäjiä haukutaan täällä mielisairaiksi jne. Asioihin kannattaisi metsästyksen kannalta perehtyä enemmän, ihan silläkin että väitän suurimman osan metsästäjistä myös huolehtii ruokinnoista tekemällä kosteikkoja ja ruokintapaikkoja eläimille ja linnuille. Valitettavasti joskus aikoinaan tuotu vieraslaji kuten supikoira on aika haitta eläin. Pelkästään suuren lisäntyvyyden takia se ajaa ketun ahtaalle joka taas koittaa siirtyä pohjoisempaan tieltä. Joka taas saa naalin vielä ahtaammalle kuin se jo olisi. Myös suden ja karhun metsästys on järkevää ettei kannat kasva liian suuriksi, eihän kukaan haluaisi susia tai karhuja pihoilleen kun niiden elin tila loppuu metsästä kannan kasvun myötä? Kerran niillä ei ole mitään vihollista joka verottaisi kantaa. Sama koskee hirvieläinten ja muidenkin eläinten kantojen seurantaan. Niillä kuitenkin on erittäin tarkat pyynti määrät eikä kukaan oikeasti järkevä metsästäjä halua eläimiä metsästää sukupuuttoon. Olen asioista keskustellut ennenkin ja toivoisinkin järjeviä keskusteluja eikä iänikuista öyhöttämistä. Valitettavasti näitä ääliöitä löytyy rajojen molemmin puolin

  Tykkää

 14. Hupaisaa luettavaa tämä blogi. Vaikeatahan se on ymmärtää kun ei ymmärrystä löydy. Paljon mahtuu puhetta ja mielipiteitä tähän maailmaan. Kuka näistä eläinten puolustelijoista ottaa kapisen ketun hoitoonsa. Koittakaahan vähän tutkia miksi näitä ”tappokisoja” järjestetään ennen kun alatte paasaamaan raakalaisuudesta ja haukkumaan metsästäjiä. Ketähän Lepän tilalle olisitte valmiina laittamaan, tämä olisikin hauska kuulla. Se että ammutaan niskalaukus ketulle on raakalaista, mutta se kun kettu kituu kapisena on ihan jees. Sehän on normaalia kiertokulkua. Eläinten rakastajat ilmoittautumaan, kapisia otuksia tuodaan hoitoon.

  Tykkää

 15. Tämän tempauksen väitetään romahduttavan tuon alueen pienpetokannat, kuitenkin samoilla alueilla on kyseinen kilpailu järjestetty jo vuodesta 2018 ja silti saalismäärät ovat noin isoja. Eikö se kerro että kannat ovat erittäin elinvoimaisia ja kestävät tämän kaltaisen metsästyksen kerran vuodessa?

  Tykkää

 16. Muuten ok teksti, mutta tietosi supikoiran metsästyspaineesta linnuille eivät ole ajan tasalla, eli ovat sangen pahoja lintujen (pesä)predaattoreja, ja asiasta on tutkimusta kyllä. Mm Helsingin Vanhankaupunginlahdella supikoirat säännöllisesti ratsaavat maapesiä tyhjäksi. Eli, on lintujen kannalta haitallinen vieraslaji, ei toki niin paha kuin minkki.

  T: biologi (FT)

  Tykkää

 17. Aika putkinäköistä tämmöinen vihreä ajattelu että ”annetan luonnon hoitaa kiertokulkunsa” Ihmisen siihen puuttumatta. Täälläpäin oli vielä viitisen vuotta sitten pienpetojen runsas kanta. Metsäkanalintujen kanta erittäin huono. Luonto puuttui sitten ilmeisesti peliin että suurinpiirtein joka toinen pienpeto oli kapinen.
  Niitä kapisia sairaita supikoiria lopetettiin mm pihattonavetasta johon hakeutuivat nälissään ja sairaina. Samoin ihmiset pelkäsivät koiriensa puolesta kun nämä kapista sekaisin olevat elukat eivät enää osanneet pihakoiriakaan kunnolla pelätä.

  Kiitos ahkerien metsästäjien pienpetokanta hoidettiin kuriin. Nyt kettukanta on tervettä. Teeriä on nähty jopa 100 kpl laumana talvella puissa.

  Ja linnun metsästyksessä on kiintiö, ei metsästäjät niitä halukaan viimeiseen tappaa.

  Olisiko täällä pitänyt nämä kymmenet kapiset elukat antaa olla kärsimässä ja tartuttamassa tautiaan muihinkin. Vai olisiko blogin pitäjä loukuttanut ne ja maksanut
  kenties hoitokulut?

  Nyt metsästäjät hoitivat hienosti ongelman ja ilman yhteiskunnalle tulevia kuluja.

  Tykkää

  1. Kapi itse asiassa on helposti hoidettavissa oleva sairaus (pari tippaa kapinestolääkettä niskaan). Olen kapisia eläimiä ollut loukuttamassa, joten olisin hyvinkin saattanut tulla apuun.

   Tykkää

 18. Kyllähän se on sillälailla että ihminen on kuitenkin ihan alkuperäinen laji tällä planeetalla. Jumala loi Aatamin ja Eevan ensimmäisenä.

  Tykkää

 19. Aivan kipeetä touhua. Tunnen useita metsästäjiä, joista yksikään ei alentuisi tuollaiseen ”tappokulttiin”. Nyt lietsotaan vihaa kaikkia metäsätäjiä kohtaan, vaikka kyse on muutamista tappojulista, En henkilökohtaisesti hyväksy tuollaisia tappojulhia missään olosuhteissa.. En myöskään hyväksy kaikkien muiden metsästäjien leimaamista.

  Tykkää

 20. Eihän tällaista voi mitenkään hyväksyä.

  Laitoin palautteen ja kyselyn Sastamalan kaupungin Sotesi Ymppi ympäristöterveydenhuoltooon sunnuntaina.

  Ei ole vielä tullut vastausta, mutta tuli (pyynnöstäni) vastaus, että ovat vastaanottaneet viestini. Ei tullut vahvistusta, että olisivat saaneet viestini, joten kysyin sitä erikseen eilen.

  Tykkää

 21. Ihan yleisesti ottaen, miksi ihmiset eivät halua ymmärtää elämän perusasiota? Jokainen luonnon eläin kärsii nälästä, kylmästä tai saalistuksen aiheuttamasta pelosta ihan varmasti jossain kohtaa elämäänsä. Näin siinäkin tapauksessa, että ihmisiä ei olisi olemassakaan. Evoluution edetessä tämä koskee myös petoeläimiä, aina kehittyy uusia lajeja, jolloin vuorostaan saalistajat joutuvat saalistettavaksi.

  Näin ollen miksi ihminen täytyy väkisellä pyrkiä erottamaan tästä yhtälöstä? Samalla tavalla myös me kärsimme tai aiheutamme kärsimystä, kuin muutkin luonnon eläimet toisilleen. Tottakai ihmiset kykenevät ymmärtämään toiselle aiheuttamansa tuskan, mihin eläimet eivät kykene, joten ilman muuta pitää pyrkiä kärsimyksen minimointiin.

  Eläimet siis kokevat joka tapauksessa myös luonnostaan saalistuksen aiheuttamaa painetta, joten onko sillä eläimelle väliä, aiheuttaako pelkoa ihminen vai toinen eläin? Tai onko olemassa tutkimustietoa siitä, kärsiikö eläin jotenkin enemmän silloin, kun sitä saalistaa yksi saalistaja vai lauma saalistajia? Itse en ole ainakaan tällaiseen törmännyt. Näin ollen onko eläimelle mitään väliä sillä, tapahtuuko metsästys intensiivisesti yhtenä viikonloppuna, vai hajautettua koko talvelle ja harvemmilla ihmismäärillä?

  Metsästystilanne tapauksessa kuin tapauksessa on monesti armollisempi, kuin luonnon eläimen aiheuttama saalistustilanne. Verratkaa esim. hirven kuolemista luotiin siihen, että susilauma raatelee sen hengiltä. Tähän verraten metsästys ei mielestäni aiheuta merkittävää kärsimystä. Todellista turhaa kärsimystä on paremminkin se, kun vaikkapa lapset potkivat ja kiduttavat siilejä tai muita eläimiä huvikseen.

  Jos ihminen haluaa metsästyksen avulla olla osa luonnon kiertokulkua, siinä ei ole mitään väärää (kunhan toimitaan kärsimystä minimoitaen). Sen sijaan mm. kilpailussa olleista eläinlajeista voi olla hyvä käydä keskustelua. Lajien päätyminen riista- tai rauhoittamattomiksi eläimiksi sekä suojelluiksi eläimiksi tulee perustua tutkimustietoon. Samoin pyyntimenetelmien on syytä perustua tutkimustietoon.

  Tykkää

  1. Luonnossa on paljon epämukavia asioita. Meillä ihmisillä vain on evoluution kehittämä taito myös moraaliseen ajatteluun ja myötätuntoon; me voimme siis valita olla aiheuttamatta haittaa, pelkoa tai kipua. Jos ihminen jättää metsästämättä mäyrän, saa tuo eläin hyvin todennäköisesti viettää hengissä vielä vuosia, mikä ei ole aivan pieni asia – meistä jokaisella kun on vain se yksi elämä.

   Tykkää

 22. Atria, Saarioinen ja H&K teloittivat samana viikonloppuna yli 12 000 eläintä.
  12 000 karvaista raasu-parkaa, jotka on pimeässä kasvatettu systemaattisesti vain ja ainoastaan verikekkereitä pyörittävän lihamyllyn verivoiteluaineeksi.

  Siellä sitten Riitta-Maariat, Ullat ja iidalaiset vetelevät jauhelihaa ja paistisuikaletta suupielet lotisten, sillä tämänsorttinen, teollisen mittasuhteen päivittäinen ja loputon massamurha on ihan ok koska tänään teki mieli risottoa eikä salaatilla elä.

  Onhan se totta että Naapurin Penalle on helpompi kiukutella netissä, se vitun sika kun kehtaa murhailla eläimiä onnellisen koiransa kanssa, tuo säännöllisen, peruskuntoa vaativan ulkoilmaharrastuksen arkkisaatana.

  Ei sovi sohvannurkassa iPuhelimella mielipidemaailmaa parantavan Kaloriinan käsitykseen luonnosta, sinne mennään kittanoissa verkkareissa tai pyllyhousuissa ottamaan instakuvia ja roskaamaan!

  R
  Kasvotonta ruuantuottajajättiä vastaan kun on niin paljon vaikeampaa taistella, siinä hommassa pitäisi olla ihan oikeita perusteita eikä itseajateltu, typerä mielipide tai paha mieli riitä.

  Tykkää

  1. Melkoinen vuodatus. Suosittelen tutustumaan blogini tarjontaan, niin huomannet, että eläinteollisuus on pääasiallinen kritiikkini kohde. 😉

   Tykkää

 23. Nyt ei Tapiola saakaan uutta asiakasta!! Tämän kaltaista toimintaa en halua olla tukemassa!

  Tykkää

 24. Minua on aina mietityttänyt metsästäjien etiikka nykypäivänä? Kuinkahan moni metsästää Suomessa saadakseen lisäravintoa siitä, jos hirvenmetsästystä ei oteta lukuun mukaan? Edellä kuvattu eläimien tappokilpailu vahvistaa käsitystä siitä,että ei kovin moni.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s