Valoja-podcast

cropped-podcast

Podcast, jossa käsitellään eri teemoja kuten ihmismieltä, eläimiin ja luontoon liittyviä kysymyksiä, moraalipsykologiaa, olemassaolon säröjä ja filosofian klassikoita. Tekijänä allekirjoittanut. (Podcast löydettävissä myös Spotify:sta.)

 

1. osa: Simone Weil ja hyvän metafysiikka

 

2. osa: Ihmiseläin muiden eläinten äärellä (eli eläinfilosofian alkeita)

 

3. osa: Eläinten lakivallankumous

Valoja-podcastin kolmas osa käsittelee lain ja eläinten suhdetta. Haastateltavana VTT, julkisoikeuden yliopisto-opettaja Birgitta Wahlberg (Åbo Akademi), joka on urauurtaja eläinten oikeudellisen aseman tutkimuksessa. Miten tullaan eläimiä tutkivaksi oikeustieteilijäksi? Mitä on ”eläinoikeus”? Miten lainsäädäntö on unohtanut muiden lajien edustajat? Mitä voisi olla eläinten perustuslaillinen vallankumous?

 

4. osa: Merkillinen mieli: hyppy psykologiaan

Valoja-podcastin neljännessä osassa kognitiivisen psykologian dosentti ja tutkija Johanna Kaakinen kertoo mielen ilmiöistä. Keskustelun aiheet liikkuivat sarkasmin ymmärtämisestä synestasiaan, suggestioon, silmänliiketutkimukseen, huomion kohdistamiseen, erotiikkaan ja kauhuun. Mukana myös psykologian tutkijan näkökulma siihen, miten ilmastonmuutokseen voisi reagoida ”tuuppailun” kautta. Enjoy!

 

5. osa: Descartes, mielenfilosofia ja rasismin käsite (sekä hiukan totuudesta)

Valoja-sarjan viidennessä osassa haastateltavana on filosofi, FT Jani Sinokki Turun yliopistosta. Aiheena René Descartes, mielenfilosofia, eläimet, skeptismi, totuus ja rasismin käsite.

 

6. osa: Maailmanloppu ja avaruuseskapismi

Valoja-podcastin uudessa jaksossa haastateltavana runoilija ja esseisti Pauliina Haasjoki. Aiheet liikkuivat Virginia Woolfista todellisuuksien tunnistamiseen, rakkauteen, avaruusmatkailuun, eläimiin, eskapismiin, ilmastokriisiin, maailmanloppuun ja hitusen kvanttifysiikkaankin.

 

7. osa: Mene metsään! Luontokokemusten psykologiaa ja filosofiaa

Valoja-podcastin uudessa jaksossa käsitellään luontokokemuksia psykologian ja filosofian näkökulmasta. Pohdin metsään menemisen (kirjaimellista) mieltä romantiikan, luontokirjallisuuden, syväekologian ja psykologisen tutkimuksen kautta. Voivatko luontokokemukset olla yksi pelastus ilmastokatastrofiin ja lajien sukupuuttoon? Entä millä ehdoilla?

 

8. osa: Kärsimyksen (kulttuuri)filosofiaa

Mitä kärsimys on? Onko se aina pahasta? Tässä Valoja-podcastin osassa käsittelen kärsimyksen kulttuurisia ja filosofisia tarinoita aina Emmanuel Levinasista Friedrich Nietzscheen, keskitysleireihin ja keskiaikaisiin pyhimyksiin.

 

9. osa: Empatia, mieli ja moraali

Mitä empatia on? Entä miten se vaikuttaa moraaliin? Sisältyykö empatiaan vaaroja? Mitä erilaiset persoonallisuushäiriöt, kuten psykopatia, kertovat meille empatian tarpeesta? Jakso nojaa osittain Empatia: myötäelämisen tiede -kirjan antiin (Elisa Aaltola & Sami Keto 2017).

 

10. osa: Empatia #2: tarkkaavaisuus, järki ja politiikka

Valoja-podcast jatkaa empatia-aiheella. Mitä tarkoittaa ”reflektiivinen empatia”? Entä miten empatiaa voi kehittää? Mitä ongelmia ja vaaroja (kuten puolueellisuus) empatiaan sisältyy ja miten niitä voi välttää? Entä miten tarkkaavaisuus ja järki liittyvät tähän kaikkeen? Mitä ovat empatian poliittiset ulottuvuudet; miten suojella empatiaa kovien arvojen kilpailuyhteiskunnassa?