Lintujen puolesta

Kun Helsinkiin avattiin pari päivää sitten KFC-kanaravintola, saapui ravintolan ulkopuolelle kolme kohteliasta nuorta yllään eläinten arvosta muistuttavat paidat. Yksi heistä alkoi lukea puhetta eläinten paremman kohtelun puolesta. Kauppakeskus Itiksen vartijat poistivat heidät välittömästi, minkä jälkeen poliisi pidätti heidät usean tunnin ajaksi. 

Kun paria päivää myöhemmin saman ravintolan eteen astui henkilö, joka ei puhunut yhtään mitään vaan kantoi suunsa yllä teippiä, jossa luki ”Älä tapa”, paikalle ilmaantui nopeasti ilmeisesti KFC:n edustaja, joka pyysi henkilöä poistumaan. Tämän jälkeen vartijat ohjasivat hänet kauppakeskuksen toiselle puolelle ja sieltä ulos.

Suomessa on sananvapaus. Meillä on vapaus ilmaista mielipiteemme. Ilmeisesti tämä ei kuitenkaan aina päde tilanteisiin, joissa henkilö haluaa puhua eläinten puolesta – tai edes kantaa yllään aihetta käsittelevää tekstiä. 

KFC:n edessä näkemyksiään kertoneet viral vegans -aktivistit ovat sankareita. He muistuttavat niiden 79 miljoonan broilerin näkökulmasta, jotka Suomessa vuosittain tapetaan. He osoittavat kohti lihan todellisesta hintaa, mikä on eläinten kärsimys ja kuolema.

…

Tiede on heidän puolellaan. Kanat ovat tutkitusti erittäin älykkäitä eläimiä. He pystyvät muun muassa loogiseen päättelyyn, oppimiseen, kiintymykseen sekä myötätuntoon ja kommunikoivat keskenään kymmenin erilaisin merkkiäänin. Kanat pystyvät ajattelemaan ja tuntemaan – heillä on koettu näkökulma tähän todellisuuteen. Heillä on tutkitusti myös persoonallisuus: yksi kana on rohkea, toinen utelias, kolmas ekstrovertti. Aivan kuten sinä ja minä, kana onkin yksilö.

Eläinteollisuudelle, joka saa näiden eläinten laajamittaisesta tappamisesta huomattavasti rahaa ja kulttuurille, jossa heidän syömisensä on yleinen tottumus, tämä tieto on erittäin epämukavaa. Siksi siitä ei puhuta. Päinvastoin, kanojen mieltä vähätellään aktiivisesti. Kuten kanoihin perehtynyt tutkija Lori Marino toteaa, kanojen kykyjä aliarvioidaan, jotta heidän syömisensä voisi jatkua. 

…

Moni siipikoriin tarttuva haluaa myös unohtaa broilerintuotannon realiteetit. Broilerintuotanto on karmeimpia eläinteollisuuden muotoja. Untuvikot eivät koskaan tapaa emoaan, joka luonnossa tarjoaisi heille turvaa, ravintoa ja opastusta, ja sen sijaan he kasvavat valtavien tuotantotilojen kolkkoudessa orpoina. Siksi monet untuvikot nääntyvät jo varhain nälkään. 

Muutoin heillä on edessä ahdistava arki kymmenien tuhansien lintujen halleissa, joiden tungos ja ahtaus poistavat kaikki hyvän elämän mahdollisuudet. Yhtä lintua kohden on noin paperiarkin verran tilaa. Psyykkinen stressi, turhautuminen ja hätä ovat väistämättömiä. Sitä on myös fyysinen kärsimys. Linnut on jalostettu kasvamaan rintalihaksiltaan luonnottoman suuriksi, mikä johtaa erilaisiin sairauksiin ja kiputiloihin. Selälleen kaatunut eläin ei enää pääse ylös, vaan nääntyy hänkin nälkään. 

Kuolleisuus onkin kasvatuksen ja kuljetuksen aikana korkeaa. MOT:n dokumentin mukaan vähintään miljoona yksilöä kuolee ennen teurastusta. Miljoona yksilöä, joiden kuolema on todennäköisesti pitkä ja tuskallinen.

Oikeutta eläimille kuvailee suomalaiselta tilalta ottamaansa videota: ”Valtavassa hallissa lintuja on vieri vieressä. Kuolleita tai puolikuolleita makaa muiden seassa siellä täällä. Kuvissa näkyvillä tiloilla eläimiä kasvatetaan suurissa halleissa, joissa eläimille ei ole tarjolla lainkaan virikkeitä tai luonnonvaloa.” Näiden sanojen äärelle kannattaa pysähtyä. Miltä todellisuus tuntuu broilerihallissa kasvavan yksilön näkökulmasta?

Lopulta jokaisen persoonallisen, mielellisen eläinyksilön kurkku vedetään auki siipiaterian tai parin rintapalan nimissä. Ateria, jonka syömiseen menee ihmiseltä kymmenen minuuttia, vaatii eläimeltä viiden viikon piinan. Mikä voisi olla selvemmällä tavalla väärin?

…

Kiitos siis broilereiden puolesta puhuneille aktivisteille! Maailma muuttuu – lihankulutus on jo lähtenyt laskuun, ja tietoisuus eläinten mielestä, kohtelusta sekä arvosta leviää nopeasti. Sitä ei sananvapaudenkaan estäminen voi pysäyttää. 

Harkitsethan siis broilerinlihasta luopumista. Myös minä olen nuorempana syönyt broileria, meistä lähes jokainen on syyllinen. Onneksi askel parempaan on kuitenkin paitsi mahdollinen, myös helppo.

Tätä tuskin kukaan järjellinen, moraalinen ihminen kiistää: myös eläinten hyvällä on väliä. Siksi broilerihallien on aika jäädä historiaan.…

Kuva: Oikeutta eläimille

Lisätietoja kärsimyksestä: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/01/06/mot-selvitti-joka-vuosi-miljoona-broileria-kuolee-jo-ennen-teurastusta?

Videot aktioista:

Lähde kanojen kyvyistä: Marino, L. Thinking chickens: a review of cognition, emotion, and behavior in the domestic chicken. Anim Cogn 20, 127–147 (2017). https://doi.org/10.1007/s10071-016-1064-4

2 kommenttia artikkeliin ”Lintujen puolesta

  1. Kiitos asian pitämisestä esillä, niin sinulle kuin aktivisteille. Olen välttänyt kananlihan syömistä jo jonkin aikaa ja tämä kirjoitus vain vahvisti sen ettei kana tule kuulumaan lautaselle tulevaisuudessakaan.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s