Miksi susien ei anneta elää edes korpimailla?

Aivan itärajalla, kaukana ihmisasutuksesta, asuu erittäin arka susilauma. Tästä syvemmälle erämaahan ei Suomessa pääse. Laumaa kolme vuotta tutkinut Antti Haataja on todennut lauman olevan niin säikky, ettei hän ole saanut siitä edes valokuvaa. Lauma on siis kaikkea sitä, mitä monet vaativat susien olevan: se pysyttelee kaukana poissa ihmisten lähettyviltä ja pelkää ihmisiä. Se käyttäytyykin juuri niin kuin susien toivotaan käyttäytyvän.

Silti tämä Saunajärven lauma aiotaan helmikuun alussa tappaa. Susiperhettä tullaan jahtaamaan mies- ja koirajoukoin todennäköisesti useiden päivien ajan. Sudet ovat älykkäitä, tuntevia, toisiinsa kiintyviä yksilöitä, joten aiheutettu fyysinen ja psyykkinen kärsimys on valtavaa.

Päätös on pöyristyttävä. Tämän jälkeen ei Suomessa voi kukaan väittää, että ”kannanhoidollinen” eli kantaa tuhoava metsästys kohdistuisi ahkeraan asuttujen seutujen ”pihasusiin”. Päinvastoin, tuon metsästyksen nimissä mennään syvälle korpimaihin varta vasten etsimään laumaa, joka ei ole aiheuttanut minkäänlaista merkittävää vahinkoa ja joka päinvastoin on tehnyt kaikkensa väistääkseen ihmistä.

Miksi Riistakeskus toimii näin rajusti järkeä ja etiikkaa vastaan?

Riistakeskuksen Sauli Härkönen ja Marko Paasimaa, jotka päättivät lauman tappamisesta, myöntävät Helsingin Sanomille, ettei laumaa tapeta vahinkojen vuoksi. Sen sijaan he toteavat, että lauma tapetaan ihan vain siksi, että se elää rajalla, eikä sitä siten lasketa osaksi Luonnonvarakeskuksen viitearvoja. Lauman voi siis tappaa ilman, että se näkyisi Suomen kanta-arviossa. Riistakeskus – entinen ja nykyinen metsästäjien etujärjestö – toisin sanoen keplottelee ja kiertää tilastoja voidakseen maksimoida tapettujen susien määrän. Samalla se ottaa räikeällä tavalla susivainoon osaa.

Tämä on sanalla sanoen häpeällistä toimintaa.

Helsingin Sanomien aihetta koskevassa jutussa todetaan: ”Haataja ihmettelee, missä sudet Suomessa saavat elää, jos eivät tämänkaltaisella alueella”. Samaa ihmettelen itsekin.

Miksi susien ei anneta elää edes korpimailla?

Suositan asiallisen palautteen lähettämistä maa- ja metsästalousministeriöön sekä Riistakeskukseen.

Linkki Helsingin Sanomien juttuun: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008562485.html

7 kommenttia artikkeliin ”Miksi susien ei anneta elää edes korpimailla?

 1. Suomi on huvitappajien luvattu maa ja he saavat jyrätä kaiken yli täysin mielivaltaisesti kaikkine kytköksineen 😦 Tälle pitää tulla nyt stoppi! Kaikki Riistakeskuksen perustelut tälle poikkeustappoluvalle ovat olleet vääristellyt ja virheelliset, minkä tiedän todeksi, koska asun itse kyseisen lauman alueella ja nähnyt todellisuuden omin silmin.

  Tykkää

 2. hei,
  oli hyvä kuulla, että tämä tappolupa on ymmärtääkseni nyt peruttu !!!! Ahdistavaa on ihmisen ylivalta ja toisten lajien silmitön hyödyntäminen.

  Tykkää

 3. Joukkoteurastuslupa kumottiin, mutta maalaisliton kansanedustajat/ministerit tekevät edelleen täyttä työpäivää tappoluvan käytäntöön saamiseksi ja samalla tarjoavat äänestäjilleen (metsästäjille) veriurheilua.. Ilmeisesti sudet ovat ainoa epäkohta valtakunnassamme? Covid, työttömyys, talousasiat ym ova tpientä susiin verrattuna. Sellaisen kuvan saa, kun seuraa susikeskustelua! Mikään muu asia kuin susi ei herätä vastaavanlaista agressiota?! Suomi on todellakin osoittanut olevansa todellinen takapajula suohtautumisessa luontoon ja petoeläimiin. Metsästäjät tuntuvat olevan kuninkaita suomessa. Kaikki metsien eläimet kuuluvat heille, vaikka ko harrastajaporukka edustaa selkeää vähemmistöä väestöstä.

  Tykkää

  1. Eduskunnan eräkerho-päättäjillä putkinäkö. Euroopan yllä vakava sodan uhka ja huvitappajat valehtelee, vääristelee ja jankuttaa susien tappamisesta 24/7. Joutunevat todennäköisesti kohta toisenlaisiin, hieman totisempiin toimiin.

   Tykkää

 4. Mietin, mikä on se todellinen tarve tappaa syrjäinen susilauma? Kateus villin ja vapaan eläimen elämää kohtaan ? Onko liikaa kaikkea hallitsevalle ihmismielelle, että vapaa lauma saa elää kuten petojen kuuluu? Mitä suden tappajat itse asiassa haluavat tappaa? Kun Suomessakin pian joka ainoa neliösenttimetri maata on alistettu ihmistoiminnalle, käsitelty, möyritty, muutettu. Luonnon monimuotoisuus on harhaa, sitä ei enää ole eikä sitä saa olla, ei edes susien muodossa. Ja kyltymätön ahneus valtaa yhä enemmän tilaa ihmismielessä. Sysäämme luonnon tarpeet aina ja aina syrjemmälle, kauas pois ja tilalle ihmisen tarpeet. Kohtuus, se unohtuva käsite nykyihmisellä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s